Recension låt för låt: Kent – En plats i solen

Av , 28 juni, 2010

Att skriva en recension av ett album med Kent är bland det svåraste jag kan tänka mig skriva men å andra sidan även det absolut enklaste. Jag älskar Kent och jag har därför väldigt svårt att hålla mig helt objektiv och tycka att något de gör är dåligt, mindre bra kanske men aldrig dåligt. Jag skulle därmed kunna göra det väldigt enkelt för mig och säga att hela skivan är underbar men det vore ju lite trist. Jag har bestämt mig för att gå igenom låt för låt och dela med mig av vad jag tycker. Min historia med Kent går tillbaka till urminnes tider, jag har lyssnat på dem från starten med deras självbetitlade debutalbum Kent som släpptes 1995.

Det kom som en blixt från klar himmel, plötsligt (14/6) twittrade Kent.nu om att det fanns två nya låtar att köpa och att ett nytt studioalbum skulle släppas någon vecka senare. Det var väldigt oväntat för det var ganska nyligen som förra skivan Röd släppts (början på november 2009). Jag ställde mig först lite frågande och funderade om detta verkligen skulle bli bra, blir det kvantitet före kvalité? Slog snabbt bort den tanken med att det är ju Kent vi pratar om, så kommer det absolut inte bli. Såg nu istället fram emot ett nytt Kent album med stor förväntan. Nu när skivan ”En plats i solen” finns att köpa, hur bra är den då? Över till det viktiga, låtarna.

1. Glasäpplen
En lysande start på skivan, sätter tonen på hela albumet till en somrigare och lite gladare skiva än Röd. Väldigt enkel men absolut inte tråkig låt som går på i ungefär samma stuk rakt igenom. Denna kan bli väldigt bra live.
Betyg: 5/6

2. Ismael
Detta är en låt som känns väldigt inspirerad av Depech Mode och samtidigt väldigt mycket Kent, refräng som byggs upp på ett fantastiskt bra sätt för att sedan leverera, älskar den. Handklappen i refrängen är lysande. En fantastiskt bra låt med rätt känsla.
Betyg: 6/6

3. Skisser för sommaren
En inte helt lyckad låt, känns som ett slags försök att låta som tidig Kent men inte riktigt lyckas. Speciellt ”sticket” utan sång med mycket symbal och distad gitarr men även när Jocke sjunger strofen ”hallå är det någon där” påminner om sättet han sjung ”hallå” på i låten ”Vad två öron klarar” från första skivan. Har även svårt för la-la-la-delen i låten, inte kul.
Betyg: 2/6

4. Ärlighet Respekt Kärlek
Inte så rolig låt, ganska slätstruken, finns ingen riktigt känsla och nerv. Den bara flyter på utan att det egentligen händer något intressant. Versen är ok, refrängen släpig med smöriga stråkar, inte så lyckad.
Betyg: 2/6

5. Varje gång du möter min blick
Detta är ett mycket bra försök att leverera en solid typisk Kent låt, inte något mästerverk dock. Gillar refrängen med underbar sång, bra vers med schysst gitarrkomp och snygga stråkar. Rätt känsla, växer med tiden.
Betyg: 5/6

6. Ensam lång väg hem
Spännande väldigt tillbakalutad låt, gillar trumkompet, coolt. Gillar låtarna som inte har någon riktigt refräng, bara rullar på. Inte särskilt Kent:ig låt. Svårbedömd.
Betyg: 4/6

7. Team Building
Bra snygg start på låten, galet snyggt sjunget med lite schyssta konstpauser på rätt sätt. Det är väldigt mycket en typiskt Kent låt, den rullar på med ett fantastiskt driv, galet bra. Gillar verkligen slutet med upprepande av ”Alltid med dig”.
Betyg: 6/6

8. Gamla ullevi
Detta är första singeln, ganska syntig låt. Älskar syntplocket i bakgrunden, mycket bra, väldigt stark refräng. Finns bara en liten detalj som retar mig och som drar ner betyget på denna låt, och det är andra versen när Jocke går ner och sjunger ”ett nytt land”. Jag är dock väldigt kinkig nu, men jag gillar det inte.
Betyg: 5/6

9. Minimalen
Låten börjar väldigt bra, men ändrar ganska snart karaktär till en disco liknande låt. Det är bra men låter lite som en remix. Jag tror att denna låt skulle vara ännu bättre om man fortsatte den i ungefär samma stuk som den var i början och släppt detta som en remix version. Mycket bra låt i grunden dock.
Betyg: 4/6

10. Passagerare
Då har vi kommit till den svåra sista låten där de finns enorma förväntningar på att leverera ett mästerverk som ska avsluta konserterna i sommar. Det kommer inte upp i mästerverksnivån, ganska långt ifrån. Det börjar bra men refrängen med någon som ”svarar” på Jockes sång funkar inte på mig, inte så kul. Bra vers dock.
Betyg: 3/6

Det är ett mycket bra album från Kent, inte bland deras bästa dock. Jag saknar lite av hjärtat i denna skiva, vill ha mer vemod, moll, känsla och smärt. Ska bli väldigt kul att se vad de kan göra av dessa låtar live denna sommar. Bra jobbat Kent, älskar er fortfarande.
En plats i solen - Kent

Panorama Theme by Themocracy