Test av mobilt bredband med Net 1

Av , 22 juli, 2010

Att ha tillgång till nätet även när man är på landet är något jag känner att jag vill ha. Har tidigare kört med uppringt modem men det är skrotat och den fasta telefonen har jag sagt upp. Hade ingen större lust att betala för något som användes på sommaren och varannan helg och gav en bedrövlig hastighet. Att skaffa ADSL via telenätet var inte något alternativ, få leverantörer och det skulle bli för dyrt.

Därför hoppades jag på att mobilt bredband (i mitt fall med Telia som operatör) med 3G skulle fungera bra men så var tyvärr inte fallet. Har inte 3G mottagning någonstans på tomten och inte i närområdet heller, EDGE fungerar hjälpligt ibland om man har lite tur men för det mesta helt oanvändbart.

Det verkar som huset (som ligger här på Väddö i norra Roslagen) ligger i någon slags radioskugga för allt som kommer via radiovågor. Boxer fungerar oftast bra men endast efter många försök med stor, hög antenn och förstärkare. Om vädret inte vill så kan många kanaler sluta att fungera och vissa fungerar endast hjälpligt. Samma sak gäller radio, jag har ett par hörselskydd med inbyggd radio som jag använder när jag klipper gräset. Försöker lyssna på P3 (finns inte så mycket att välja på) men det fungerar väldigt varierande, en vända bra, nästa vända brus.

Kan Net 1 vara ett alternativ?
Jag fick sedan upp ögonen för Net 1 som är en mobil bredbandsleverantör som använder sig av gamla NMT mobiltelefonnätet (450 MHz bandet) som bärare för deras CDMA-nät. Jag var självklart väldigt skeptisk till att det skulle fungera på landet. Efter att ha läst information på hemsidan som deklarerade att det skulle fungera i kustbandet även där det kan vara sämre mottagningsförhållande så tänkte jag att detta måste jag testa.

De hade några olika abonnemangsformer men det som passade mig bäst var Flexpaketet multi som innebär att det är en låg månadskostnad och att man sedan betalar för den datatrafik man använder när man kopplar upp sig. Perfekt när man använder det mest på semestern och några helger övriga tiden.

Hur fungerar tjänsten?
Några dagar efter att jag hade beställt tjänsten anlände routern/modemet. Det bestod av en box som ger mig trådlöst nätverk (wifi) där man kan koppla upp flera datorer (i mitt fall iPhone och iPad) som kan utnyttja bredbandet samtidigt. Man behöver inget SIM-kort utan det är bara att starta boxen så har man mobilt bredband, väldigt enkelt och smidigt. Boxen har även batteri om man vill använda den där det saknas el (220V/12V). Det går även att använda tjänsten/boxen i Norge och Danmark utan att betala någon extra kostnad. Net 1 har idag en täckning på 90% av Sveriges yta och man kan maximalt komma upp i en hastighet på 3,1 Mbit/sek.

Vilken hastighet kommer man upp i?
Jag har helt ovetenskapligt testat hastigheten med Bredbandskollen på min iPad och iPhone. Hastigheten varierar mellan 0,6 Mb/s och 1,9 Mb/s men i snitt har jag fått följande resultat:

  • Ta emot data: 1,1 Mbit/sek
  • Skicka data: 0,9 Mbit/sek
  • Detta är ingen överdrivet hög hastighet men fullt godkänt med tanke på att jag med 3G/EDGE knappt har någon mottagning alls.

    Slutsats
    Efter att ha använt Net 1 några helger och några veckor på semestern kan jag konstatera att jag är en väldigt nöjd kund. Det är mycket enkelt att komma igång och det har fungerar felfritt. Hastigheten känns bra och att surfa på nätet, Twittra och Facebook:a känns rappt. För mig som haft problem med täckning så är detta nästan lite magiskt. Jag kan därför rekommendera denna tjänst till de som vill ha bredband där det är svårt att få bra täckning med mobilen. Innan man beställer ska man självklart kontrollera att man har täckning vilket man kan göra på Net 1:s hemsida.

    Panorama Theme by Themocracy