Tre månader med iPad, hur känns det?

Av , 11 juli, 2010

Jag har nu varit en lycklig ägare av en iPad Wi-Fi 16GB i lite drygt tre månader. Jag hade turen att en kompis råkade var i New York samma helg som iPaden släpptes i USA (3 april 2010) och att hon var så otroligt snäll som ringde och frågade om jag ville ha en iPad. Jag kunde självklart inte tacka nej till ett sådant erbjudande då jag sedan Steve Jobs visade upp iPaden den 27 januari 2010 har varit sugen på en.

Vissa jag har pratat med har ställer sig lite frågande till vad man ska ha den till. Den är ju inte lika kraftfull och har inte lika många användningsområden som en bärbar dator och att den ser mer ut som en stor överdimensionerad iPhone. Jag håller inte med, det finns en plats för iPaden och jag tänkte gå igenom vad jag tycker om den. Jag använder min iPad uteslutande hemma och på landet, den kommer även få följa med när jag åker på semester. Hemma har jag en stationär gammal PC (som måste bort, men det är en annan historia) och på landet är jag helt datorlös. Så för mig är iPaden en utmärkt pryl. Den fungerar perfekt för slösurfning i soffan framför tv:n, i hängmattan i trädgården eller en lat morgon när man vill ligga kvar i sängen och kolla mailen, Twitter, Facebook eller läsa någon tidning. Jag har sammanställt en lista med det punkter jag ser som bra och mindre bra med min modell av iPad.

Fördelar:

 • Alltid igång – Om man väldigt snabbt vill kolla något på nätet så är den oslagbar, man slipper att vänta på att den ska starta som man får göra med en dator, den bara finns där redo att användas.
 • Snabb och smidig – De flesta appar startar snabbt och fungerar väldigt bra. Att surfa på nätet fungerar otroligt bra, Safari är snabb och fungerar helt intuitivt, lysande. Jag brukar ibland skivade texter på datorn för att sedan korrekturläsa och göra justeringar på iPaden sittandes i soffan eller på balkongen, fungerar mycket bra.
 • Appar – Det stora utbudet av appar är helt fantastiskt. Jag tror att vi antagligen bara har sett början på vad man kan hitta på för kul, iPaden har stor potential. Det går att köra iPhone appar men det vill man inte göra, det blir inte bra, man vill uteslutande ha appar som är anpassade för iPaden och utnyttjar dess större skärm.
 • Formatet – Enkel att ta med men kompetent nog att fungera till de man mest använder en dator till i vardagen t.ex. surfa på nätet, Facebook, Twitter eller spela. Att titta på film, tv-serier och YouTube fungerar mycket bra och det ser väldigt bra ut speciellt om man väljer HD kvalité.
 • Bra batteritid – Jag kan använda min iPad ganska många kvällar innan den behöver laddas, mycket bra.
 • Nackdelar:

 • Saknar flash – Detta är ingen stor nackdel, men det är lite frustrerande när man gå en på någon sida som är skriven helt i flash och det inte finns några alternativ. Tycker i detta fall att det är mer fel på den som skapar sidor helt i flash, hur tänkte man då?
 • Inget svenskt tangentbord – Man kan skriva åäö, man håller bara in a eller o men det är inte så smidigt om man ska skriva lite längre texter. Detta kommer bli bättre när den släpps i Sverige.
 • Ingen 3G – Om man ska köpa en iPad idag så tycker jag att man ska välja en med 3G. När man är på resande fot så är det guld värt att slippa vara beroende av att hitta en Wi-Fi hotspot. Sedan tycker jag det är tråkigt att Apple har valt att inte tillåta delning av 3G i iPhone men jag har full förståelse för att man har valt att inte ha med det stödet.
 • Dela dokument – Det finns inget filsystem där man kan se de dokument man har på iPaden, man får flytta dokument via iTunes. Om man använder t.ex. Pages (ordbehandling) kan det ibland vara frustrerande att synka dokumenten mellan iPaden och t.ex. en stationär dator om man vill jobbar med ett dokument på båda. Skulle gärna vilja se en bättre integration med t.ex. DropBox där man skulle kunna öppna (fungerar idag) men även automatiskt spara dokumenten. Det finns appar som har stöd för detta idag t.ex. Quickoffice, DocsToGo Premium och GoodReader, dessa kräver en egen genomgång som jag hoppas kunna skiva om ganska snart.
 • Jag är väldigt glad för min iPad, den fyller mina behov perfekt. Det kanske till viss del beror på att jag inte har någon bärbar dator men fördelarna som jag nämner ovan gör att jag tror att det finns en plats för iPaden även om man har en bärbar dator. För den är ju så otroligt smidig att använda, och inte att glömma den är snygg och riktigt cool. Nu hoppas jag bara att Apple snart släpper iOS4 till iPaden så att man får multitasking och de andra godsakerna i iOS4.

  • magdafo

   Kul, jättebra att du bloggar fördelar- och nackdelar. Jag blir sugen på en nu också men inser att den inte skulle användas lika mycket av mig…

  Panorama Theme by Themocracy