Hurts – Synthpop när den är som bäst

Av , 26 september, 2010

Hurts - HappinessKan inte påstå att det är så ofta jag hittar något nytt band som jag känner lite extra för. Jag är ganska insnöad på gamla favoriter som t.ex. Depeche Mode, U2 och Kent. Men nu har jag upptäckt Hurts och det gör mig verkligen glad. Det kanske inte är någon nyhet vilka de är eftersom de är ganska hajpade, men om man inte har lyssnat på dem så kan jag verkligen rekommendera dem. Denna Manchester-duon gör 80-tals doftande låtar med starka melodier och snygg sång. Deras debutalbum heter Happiness och består av 11 dramatiska poppärlor som är fantastiskt bra, de har gjort ett av årets bästa album.

1. Silver Lining
Denna inledande låt börjar med snygga syntslingor och smart sång, mycket bra uppbyggnad av förväntan till refrängen, snyggt. Mot slutet tycker jag det låter lite ryskt med kören och balalajkaliknande syntljud. Bra start på albumet.
Betyg: 4/5

2. Wonderful Life
En cool och snygg låt som det även finns en video till som fångar bandet och låtens känsla på ett bra sätt. Det var denna låt och video som gjorde att jag fick upp ögonen för Hurts tack vara en artikel på QX.se inför deras spelning på Propagandafestivalen.
Betyd: 3/5

3. Blood, Tears & Gold
Inte min favorit, denna låt är lite för bombastisk för min smak, saknar flyt i låten, versen är för pretentiös.
Betyd: 2/5

4. Sunday
Nu dras tempot upp. En snygg låt med stark refräng, gillar syntdelen mellan refräng och vers.
Betyg: 4/5

5. Stay
Detta är en ganska lugn låt med bra melodi och snygg refräng men blir lite för bombastisk i mitt tycke speciellt med kören i refrängen.

Betyg: 3/5

6. Illuminated
Detta är en låt som låter ganska mycket Depeche. Den har lite annorlunda lugnare vers med upptempo refräng, finns en cool syntig övergång i slutet på låten när man kör refrängen två gånger efter varandra, mycket bra.
Betyg: 4/5

7. Evelyn
Börjar lite mörkt och mystiskt med en ensam synt och sång, för att sedan komma igång med pumpande bas och hårda trummor med lite skumma ”spökkörer”. Bra driv, jag gillar detta.
Betyg: 4/5

8. Better Than Love
Detta är en klassisk upptempo syntlåt, med mycket bra basgång och stark melodi. Detta var andra låten som jag hörde med Hurts (debutsingeln från albumet) innan albumet var släppt. Bästa låten på skivan.
Betyg: 5/5

9. Devotion
En ganska medelmåttig låt där Kylie är med och sjunger på ett hörn. Hon är inte med överdrivet mycket och även fast hon gör det bra så tillför hon inte så mycket till låten rent musikalisk. Lite draghjälp får den säker rent marknadsföringsmässigt.  Om man gillar Kylie, vilket jag gör, så kan jag verkligen rekommenderas hennes senaste album Aphrodite som är mycket bra, klart bättre än den lite utflippade förra skivan X.
Betyg: 3/5

10. Unspoken
Denna låt har på senaste tiden växt, jag var inte så positiv till den vi första lyssningarna men nu tycker jag det är en väldigt enkel men fin ballad. Gillar slutet på låten som inleds med sång som upprepar låttiteln till sparsam musik för att sedan blåsa på med allt i finalen. Svulstigt och underbart.
Betyg: 4/5

11. The Water
Skivan avslutas med en ganska klassisk ballad med pianokomp och stråkar, snygg men lite musikaligt tråkigt.
Betyg: 2/5

Jag skulle gärna vilja se dem live, tråkigt att jag missade dem när det besökte Stockholm och Propagandafestivalen nu i somras. Då hade de inte släppt debutalbumet så det var kanske lika bra att jag inte var där, tycker det är lite roligare om man har hört låtarna innan. Det kommer dock en ny chans den 16 oktober då de kommer till Debaser Medis. Lyssna nu på Hurts så kanske vi ses på Debaser, jag ska försöka gå dit.
Happiness - Hurts

Panorama Theme by Themocracy