Det sociala nätverket Fabulis

Av , 14 november, 2010

Det finns en stor mängd sociala nätverk inriktade mot gay personer, det största i Sverige är Qruiser som drivs av QX Förlag som även ger ut tidningen QX. I USA finns giganter som t.ex. Gay.com och Manhunt. Gemensamt för att dessa nätverk är att de oftast är ganska inriktade mot dating och sex, det är inget fel med det men jag är inte så road av att hänga på dessa nätverk.

Jag har nu hittat Fabulis som är ett ganska nytt socialt nätverk för gay män och deras vänner. Tanken med Fabulis är att man ska nätverka med nya människor och få rekommendation på spännande platser att besöka och roliga saker att göra.

Hur fungerar då Fabulis?
Det krävs att man har en Facebook-profil som man använder för att logga in. Sedan bygger det mycket på att man har en mängd bits (kan liknas med poäng) som man får när man interagerar med andra i nätverket. Det roligaste och kanske enklaste sättet att tjäna bits är att ställa och svara på frågor till andra i nätverket. Beroende på hur många bits man har samlat på sig så rankas man (om man vill) i olika listor. Man väljer själv vilka listor man vill vara med på. Det går också att rösta upp någon genom att ge bort bits till personer som man kanske vill hjälpa att komma uppåt i listorna.

Listor och tävlingar
Man är automatiskt med i listan för den stad man bor i (jag är därmed med i listan Stockholm). Man kan sedan vara med i ytterliggare max tre valfria listor där tanken är att dessa ska reflektera vem man är t.ex. intressen, jobb osv. Jag är med i foodie, coffee lover och I love H&M. Den sista har jag skapat men det är endast jag som är med i den. Det finns också listor som är en tävling. Dessa är då tidsbegränsade och den som har samlat flest poäng vinner tävlingen och får priset. Under den tiden jag har varit medlem har man bl.a. haft tävlingar där man kan vinna iPhone 4, kryssningar i Karibien, resa till Hawaii och Robyns senaste album.

Det finns även möjlighet för företag, föreningar och klubbar som anordnar fester och andra events att promota dessa. Man kan sedan anmäla sig att man kommer att delta och se vilka som gjort detsamma. Det är inte så många svenska annonsörer här ännu, har hittills bara sett event från klubben Högkvarteret.

Statusuppdatering och check-in
Man kan även sätta sin status precis som på Facebook och även koppla check-in från Facebook places (Facebook har tyvärr inte släppt places i Sverige). Man kan checka-in utan Facebook places och då får man själv skapa platsen om det inte är någon annan som redan har skapad den. Det går också att koppla en bild till platsen man checkar-in på. Man kan precis som i Facebook kommentera status/check-in och gilla men här heter det fab. En skillnad mot Facebook är att man kan se och kommentera allas status inte bara de man har som vänner. Man kan även välja att sätta samma status som någon annan eller bjuda in vänner som är på samma plats.

Fabulis på iPhone
Det finns även en iPhone app där man kan utföra vissa av funktionerna t.ex. se statusuppdateringar, ge bort bits, skicka privata meddelande osv. Tyvärr så är appen lite begränsad idag, många saker som man kan göra när man går in via datorn går inte att göra i appen. Man kan t.ex. inte uppdatera statusen eller ställa/svara på frågor vilken är väldigt tråkigt. Man jobbar på att fixa detta så förhoppningsvis så kommer det i nästa version.


Är Fabulis fab?

Fabulis startade sin site i år och har idag runt 100 000 användare och utvecklas ständigt med nya funktioner. Det känns som man har inspirerats och tagit godbitarna från populära nätverk som t.ex. Facebook, Gowalla, Foursquare och gjort en liten egen variant med en bögig twist på det hela. Jag gillar det, det är kul att få frågor, fab:a andras svar och kommentera andras svar. Om du är nyfiken tycker jag du ska testa Fabulis, det är fab.

Panorama Theme by Themocracy