Genomgång av Apple TV

Av , 4 november, 2010

Jag har nu levt några veckor med nya Apple TV version 2 och tänkte dela med mig av mina tankar kring detta.

Installation
Det man först slås av när man packar upp den är hur liten den är, den får lätt plats i handen. Den är enkel att installera, det är bara att ge den lite ström och ansluta den till TV:n via HDMI (tyvärr så följer ingen kabel med). Sedan ansluter man den till nätverket, lägger in sitt iTunes konto och aktiverar hemmadelning för att få tillgång till iTunes biblioteket på datorn. Både Apple TV och datorn måste vara inloggade med samma iTunes konto. Apple TV har ingen inbyggd lagring så allt streamas till den. Man kan få svenska menyer men eftersom Apple inte har släppt den i Sverige så kan man inte hyra film och TV-serier. I och med detta så blir den ganska begränsad eftersom man då endast kan se/lyssna på film, musik och bilder som man har i iTunes på datorn.

Hyra film och TV-serier
Om man skaffar sig ett amerikanskt iTunes konto så öppnar sig en ny värld av möjligheter att hyra både gamla och nya filmer och TV-serier direkt i Apple TV (jag har skrivit en instruktion hur man skapar ett amerikanskt iTunes konto, läs mer här). Om man i stället vill köpa film/serier så måste man gå omvägen via iTunes. De flesta filmerna och TV-serier finns att hyra i HD med Dolby Digital 5.1 ljud (väldigt gamla filmer finns dock inte i HD). De nyaste filmerna kostar $4.99 övriga $3.99 (ej HD kostar $2,99). När man har hyrt så måste man börja titta inom 30 dagar och när man har börjat titta så måste man se klart filmen inom 24 timmar. TV-serier kostar $0,99 i HD och då har man 48 timmar på sig att se klart avsnittet.

Hur fungerar det då?
När man startar Apple TV:n så tänds en liten vit lysdiod på framsidan, det är allt, här finns inga fläktar som kan störa. Man kommer åt allt från enkla menyer med den medföljande fjärrkontrollen (liten snygga fjärr i aluminium). Man kan även installera Apple Remote appen på iPhonen eller iPaden och navigera i menyerna med hjälp av den. När man har hittat vad man vill titta på så väljer man att hyra och bekräftar betalningen och så är man igång. Allt är snyggt och enkelt. Den levererar en bra HD bild i 720p upplösning.

Framtiden
När Apple släpper iOS 4.2 med funktionen AirPlay till iPhone/iPad så kommer Apple TV bli mycket intressant. Med AirPlay kommer man att kunna skicka ljud och video från t.ex. Spotify, SVT Play och TV4 Play direkt till Apple TV. Det kommer även att finnas stöd för AirPlay i Safari (på iPhone och iPad) vilket gör att alla sidor som använder HTML5 video kommer ha möjlighet att streama till Apple TV. SVT har skapat en mycket bra HTML5 version av SVT play som är väldigt snygg på iPaden och det ska bli intressant att se hur det kommer fungerar.

Jag är nöjd med min Apple TV, användningsområdet är begränsat till att spela upp film, serier, lyssna på musik och visa foton för släkt och vänner men allt det fungerar utmärkt. När Apple släpper iOS 4.2 så tror jag att den kommer kännas ännu bättre. Det är ingen fullfjädrad mediaserver men den täcker mina behov av uppspelning av media perfekt.

Panorama Theme by Themocracy