Glee en succé i USA

Av , 11 februari, 2011

I USA är Glee en fantastisk succé och Fox som ligger bakom serien är duktiga på att få ut maximalt av denna framgång. För den som inte kan sin Glee så handlar serien om en skola där man har en klubb där likasinnade ungdomar sätter upp sång och dansnummer för att tävla mot andra skolor. I Sverige har serien inte blivit en lika stor succé, första säsongen visades i TV4 men den har nu flyttas till den nya kanalen TV11 där man just nu visar säsong ett igen. Jag följer Glee med min Apple TV där jag laddar ner avsnitten (i HD) dagen efter det har visats i USA. Man är nu inne på säsong två och den är tyvärr inte riktigt lika bra som första säsongen. Jag tycker dock fortfarande att Glee är kul och bra feelgoodunderhållning. Det som gör att jag gillar serien extra mycket är musikframträdandena.

De musiknummer man framför kan vara både äldre låtar och lite nyare låtar från stora populära artister. Man är oftast väldigt duktig på att  hänga med på vad som ligger i tiden just nu. I första säsongen hade man avsnitt där låtarna var mash-ups (s01e09 ”Mash-up”) och man väljer gärna låter från storheter som t.ex. Madonna (s01e16 ”The Power of Madonna”) och Lady Gaga (s01e21 ”Theatricality”) . I andra avsnittet av säsong två gjorde man låtar av Britney Spears (s02e02 ” Britney / Brittany”). I det avsnittet lät man även karaktärer med lite mindre roller ta större plats och det gjorde de med bravur, de var väldigt duktiga.

Man är inte rädd att även ta lite äldre musik och göra ett helt avsnitt av detta, man har t.ex. haft ett avsnitt med låtar från 70-tals filmen The Rocky Horror Picture Show (s02e05 ” The Rocky Horror Glee Show”). Efter det avsnittet så gick den filmen upp på topplistan över iTunes mest hyrda filmer just då.

Det är skådespelarna som är med i serien som sjunger i de nya versionerna av låtarna (vissa av dem ganska mycket pitchade) och man kan även köpa låtarna i iTunes. Det finns även en Glee iPhone karaoke app som laddats ner över 1 miljon gånger där man kan köpa låtarna och själv prova att vara stjärnan och sjunga tillsammans  andra fans runt om i världen.

Man gör självklart avsnitt som relaterar till större helger och evenemang. Innan jul hade man ett julavsnitt (s02e10 ”A Very Glee Christmas”) som man sedan släppte låtarna man framförde som ett julalbum. Efter ett längre uppehåll efter julavsnittet så gick man ut hårt med ett Super Bowl inspirerat avsnitt (s02e11 ”The Sue Sylvester Shuffle”) som sändes samma dag som Super Bowl. Två dagar senare på den ordinarie Glee dagen tisdag så gjorde man ett alla-hjärtans-dag-avsnitt (s02e12 ”Silly Love Songs”). Några dagar efter att dessa två avsnitt hade sänts så gick jag in på den amerikanska versionen av iTunes store och tittade på  ”Top Songs” och då var sju av de 10 översta låtarna från Glee. Då förstår man hur populärt Glee är och hur bra Fox har lyckats förvalta denna succé, imponerande.

Panorama Theme by Themocracy