Tips när man reser med iPhone i USA

Av , 31 maj, 2011

När man ska åka på semester kommer genast frågan hur man ska kunna använda sin iPhone. Man vill ju gärna hålla kontakten med nära och kära via t.ex. Facebook, Twitter och blogg. När man är hemma är man van att kunna vara online var man än befinner sig men i utlandet kan data-roaming via 3G bli väldigt dyrt. Inför min resa till USA gick jag in på Telias sida för att se på priserna och jag blev då lite iriterad över vilka fantasisummor som man tar ut: 120kr/MB det är helt orimligt.

Med dessa priser vill man vara säker på att data-roaming inte är aktiverat och som standard är data-roaming avslaget på iPhonen så man behöver inte vara orolig. Om man i alla fall vill aktivera data-roaming eller kontrollera att den är avslagen så gör man det under Inställningar -> Allmänt -> Nätverk

Hur gör man då för att komma ut på nätet med mobilen när man är utomlands utan att blir ruinerad?

Kontantkort – Detta är inte så enkelt som det låter, det kan vara ganska svårt att få tag på i USA och så måste man ha en mobil som inte är låst till någon operatör hemma i Sverige. Tycker inte att detta är något bra alternativ.

Wi-Fi Hotspots – Att hitta trådlösa nätverk som inte är låsta är ett bra alternativ. Om man bor på hotell som tillhör någon stor kedja som t.ex. Hilton så brukar de vara duktiga på att ta ut hutlöst höga priser. Vissa hotell kan ha gratis Wi-Fi i lobbyn och om man bor på mindre ställen kan de även ha gratis på rummet. Flygplatser brukar oftast ta betalt men vissa kan ha gratis men det är inte så vanligt. När man är ute på stan så brukar restauranger och kaféer vara en bra plats där det kan finnas gratis Wi-Fi. På min resa till Miami Beach så kände jag inget behov av data-roaming, jag lyckades på ganska många platser hitta gratis Wi-Fi. På de två hotellen jag bodde var det gratis i lobbyn. Om man är sugen på en god Frappuccino så kan man gå till Starbucks och passa på och använda deras trådlösa nätverk.

Navigering med GPS
När man är i USA så vill man gärna hyra bil för att kunna se sig om. Då är en GPS nästan ett måste för att hitta rätt och inte av misstag komma in på något bakgatan som man inte borde åka på. När man hyr bil så brukar det finnas möjlighet att även hyra GPS men om man har en iPhone så kan man köpa någon av de många GPS navigeringsapparna. Innan jag åkte till USA så köpte jag Navigons app med kartor för den amerikanska östkusten. När man har installerat appen så fungerar den även om man inte har tillgång till något nätverk, alla kartor finns lokalt i telefonen. Värt att tänka på är att en billaddare är bra att ha eftersom batteritiden blir betydligt kortare när man använder GPS:en hela tiden.

Innan man lägger in platsen man vill åka till så kan man i inställningarna till GPS:en bestämma vilken typ av vägar som man vill åka, man kan t.ex. säga att man inte vill åka på motorvägar och avgiftsbelagda vägar. När man matar in sin destination så får man upp till tre alternativa vägval med angiven restid och längd. Man kan sedan slappna av och följa GPS:en och sluta tänka på vägvalet och bara koncentrera sig på körningen. Om man mot förmodan åker fel och missar någon avfart så kommer GPS:en snabbt hitta en alternativ väg eller guida så man kommer tillbaka på rätt väg, mycket bra. Navigons app på iPhonen fungerade fantastiskt bra, utan den hade bilkörningen varit en stor utmaning men nu gick det utan problem. En liten rolig detalj var att jag råkade välja Svenska som inställningar på Navigon vilket gjorde att rösten som informerade hur man skulle köra försökte uttala alla amerikanska vägnamn på svenska vilket oftast blev väldigt underhållande.

Navigons turn-by-turn navigering bygger på kartor från Navteq.
Här kommer länkar till AppStore för Navigons appar med olika kartor:

Navigon MobileNavigator North Amerika (US & Canada) 419 kr
Navigon MobileNavigator USA 379 kr

Navigon MobileNavigator MyRegion US West 229 kr
Delstater: AZ, CA, CO, ID, MT, NV, NM, OR, UT, WA, WY

Navigon MobileNavigator MyRegion US Central 229 kr
Delstater: AL, AR, CO, IL, IN, IA, KS, KY, LA, MI, MN, MO, MS, MT, NE, NM, ND, OH, OK, SD, TN, TX, WI, WY

Navigon MobileNavigator MyRegion US East 229 kr
Delstater: AL, CT, DE, FL, GA, IN, KY, MA, ME, MD, MI, NH, NJ, NY, NC, OH, PA, RI, SC, TN, VT, VA, WV

Navigon MobileNavigator Europe 849 kr
Navigon MobileNavigator Nordic 659 kr

  • Bra tips om bil och GPS. När jag var i New York upplevde jag problem med mobiltäckning och svårigheter att använda telefonen på Starbucks nät. Skrev ihop en redogörelse på http://mbln.se/?p=2256 Kolla gärna in den.

Panorama Theme by Themocracy