Det viktigaste du behöver veta om Google+

Av , 6 juli, 2011

Det stora samtalsämnet bland alla social media junkies just nu är utan tvekan Google+. Jag är ingen expert på området men är väldigt intresserad och road av ny teknik så jag har därför inlett min semester med att leka runt några dagar på Google+. Jag börjar nu mer och mer tycka att Google+ är riktigt trevligt men vi börjar med att titta på vad det är för något.

Jämförelse Google+, Facebook och Twitter
Google+ är ganska likt Facebook med ett flöde där man ser alla inlägg från personer man har som vänner och man kan kommentera och gilla (+1 hos Google+). Det som skiljer flödena åt är att när någon kommenterar ett inlägg i Google+ så kommer detta att hoppa upp överst i flödet igen, kan bli lite förvirrande. Det finns även möjlighet att ändra i ett inlägg som man har skapat vilket jag tycker är lite konstigt då man kan ändra innebörden på ett inlägg efter att personer har kommenterat det. När man postar ett inlägg kan man som man är van vid lägga till länkar, bilder eller geotagga det med platsen man befinner sig på.

När det kommer till vilka man följer och är vän med så skiljer det sig mellan Facebook och Twitter. På Facebook har man oftast personer som man har träffat i verkligheten till skillnad från Twitter där man följer många personer som man oftast inte har träffat. Google+ är här mer likt Twitter och man behöver inte vänta på att bli godkänd av de man väljer att följa.

På Facebook kan man skapa grupper med personer och på Twitter kan man skapa listor. Detta finns även i Google+ och då heter det circles (eller kretsar på svenska). Att skapa kretsar och lägga till personer i dessa är väldigt smidigt och enkelt, det är bara att dra och släppa personer till respektive krets. När man lägger någon i en krets så kan personen se det men inte vad kretsen heter. När man sedan postar ett inlägg så kan man välja vilka kretsar som ska få se inlägget. Detta är väldigt smidigt om man vill hålla isär vem som får se vad. Man kan t.ex. ha en krets med familjen och en med jobbet och i jobbkretsen endast posta arbetsrelaterade inlägg så slipper familjen se tråkigt jobbsnack. Det vanligaste är dock att man postar ett inlägg offentligt så att alla kan ta del av det man skriver.

Google+ har en funktion som Facebook och Twitter saknar och det är Hangout som är en videochatt med upp till tio samtidiga deltagare. Har inte haft möjlighet att testat detta men det verkar vara ett väldigt enkelt och smidigt sätt att ha en videokonferens på jobbet eller med släkt och vänner.

Finns det en app för Google+?
Google+ fungerar utmärk på datorn i en modern browser och om man har en Androidmobil så finns det en native app. Det finns idag ingen app för iPhone och iPad men det ska vara på gång och enligt ryktena så ska den vara postad till Apple för godkännande. På iPhone finns det en webbapp som fungerar väldigt bra och jag tycker att man har lyckats imponerande bra med den. I den saknas det dock möjligheten att ladda upp bilder vilket är en stor brist. På iPaden så är webbgränssnittet synnerligen tråkigt men fungerar.

Kommer Google+ att konkurrera ut Facebook och Twitter?
Det är för tidigt att säga men jag är mycket tveksam till detta, många är nöjda med Facebook och det är ju väldigt jobbigt att flytta över alla kontakter man har på Facebook och börja om från början att bygga sitt nätverk. Twitter kanske mer ligger i farozonen då det där finns svagheter som 140 teckens begränsning på inlägg och det svåra i att enkelt följa en diskussion. Google+ har allt det som är bra med Twitter men utan dessa begränsningar, en av styrkan i Twitter är öppenheten och att man kan följa många på ett enkelt sätt och det finns nu även i Google+.

Den största risken att Google+ inte kommer lyckas är att man inte är först, det finns redan många alternativ och man måste tillföra något nytt för att man ska orka flytta över och bygga upp sitt nätverk igen. Jag gillar Google+ för öppenheten, tänket och enkelheten med kretsar och det ska bli väldigt intressant och följa om de lyckas eller om det blir ett nytt misslyckande som Google Wave eller Buzz.

Om man vill testa Google+, hur gör man?
Google+ är just nu i något som Google kallar ”Limited Field Try” vilket betyder att befintliga användare kan bjuda in nya användare men man släpper bara in nya användare gradvis så bara för att man har fått en inbjudan betyder inte att man kommer kunna registrera sig direkt. Det brukar fungera att försöka lite nu och då och till slut så brukar man få komma in och registrera sig. Det går även bra att anmäla sitt intresse här så får man ett mail från Google när Google+ är lanserat på riktigt.

Om du vill lägga till mig på Google+ så hittar du mig här.

 

Panorama Theme by Themocracy