Test av Facebook Messenger för iPhone

Av , 16 augusti, 2011

Facebook har i dagarna släppt en fristående chat-app för iOS som man helt enkelt har döpt till Messenger. Den är gratis men finns inte i svenska App Store så om du vill testa den så måste du ha ett amerikanskt App Store konto. Läs mer här hur man skapar ett amerikanska iTunes konto. Länk till Facebook Messenger på amerikanska App Store.

När man startar appen och loggar in med sitt Facebook konto så får man upp alla meddelande man har i sin inbox. Man kan nu på vanligt vis chatta med sina Facebok vänner och man får en push notifiering om man får ett meddelande och inte har appen startad. Det går tyvärr inte att se vilka vänner som är online på Facebook eller inte. För att starta en ny chat så väljer man någon av sina vänner men det går även att chatta med personer som man har i telefonboken men inte har något Facebook-konto. Det går att lägga till flera personer om man vill starta en gruppchat.

Om man väljer att chatta med en person som man har i telefonboken så kommer denna person få meddelandet via SMS, personen kan då svara på meddelandet via SMS och man få tillbaka meddelandet i Messenger. Denna funktion kan vara lite förvirrande, om jag har en person både i telefonboken och på Facebook så finns det inget sätt att bestämma om jag vill skicka meddelandet till Facebook eller SMS, appen väljer automatiskt SMS. De personer som kommer från telefonboken har en liten telefonikon efter namnet så det går i alla fall att se skillnad på dessa. Om personen man vill chatta med däremot har lagt in mobilnumret på Facebook så går det att väja att skicka meddelandet till mobilen eller till Facebook.

 

 

Det är ingen förlust att denna app inte finns i svenska App Store. Appen tillför inget nytt och den kan inte skicka SMS till alla operatörer. Jag testade att skicka till en person med 3 abonnemang och det fungerade men fungerade inte till någon med Telia. Jag ser ingen anledning att slösa utrymme på min telefon med denna app. Om man vill chatta på Facebook så kan man använda den ”riktiga” appen och vill man ha ett alternativ till SMS så kan jag rekommendera WhatsApp eller PingChat!. Apple kommer även i iOS 5 ha stöd för att skicka meddelande via nätet i stället för SMS.

 

Panorama Theme by Themocracy