Mac OS X närmar sig iOS

Av , 18 februari, 2012

Apple har i dagarna släppt en beta av nästa version av OS X som går under namnet Mountain Lion. Många av de nya funktionerna är sådana som redan finns på iOS enheter. Några av dem är följande:

  • Notification center –  Äntligen en central punkt för notifieringar från olika appar som t.ex. email, meddelande osv.
  • Remainders och Notes –   Samma enkla funktioner som på iOS apparna.
  • Game Center – Hitta spelarkompisar nu även på Mac:en.
  • Twitter – Integration av Twitter i operativet på samma sätt som för iOS så att man t.ex. kan dela bilder på ett enkelt sätt direkt i t.ex. Finder och andra fotoappar.
  • Airplay Mirroring – Funktion som gör att du kan strömma skärmen till din TV:n om du har en Apple TV. Praktiskt att inte behöva koppla Mac:en till TV:n om man vill titta på en film, spela spel eller visa en presentation.
  • iCloud – Uppgraderat stöd för bättre synkronisering av appar och dokument mellan OS X och iOS enheter.
  • Messages – En ersättare till iChat, SMS och andra meddelandetjänster. Meddelande som man skickar med denna app synkroniseras till alla iOS enheter som iPhone och iPad (de enheter som är inloggade med samma Apple Id). Detta är en trevlig funktion som jag har saknat. Detta gör att man kan chatta med sina vänner utan att bry dig om vilken enhet de finns tillgängliga på och vilken enhet du har tillgång till för stunden. Man kan även byta enhet mitt i en konversation utan att förlora tråden.

 

Om man inte har möjlighet att testa beta versionen av OS X så kan man få en liten försmak i alla fall.  Appen Messages, eller Meddelande som den heter på svenska finns gratis som beta att ladda ner här.

Det är inte så många innovativa nyheter direkt men funktionerna är välkomna i alla fall och det är en helt naturlig utveckling att OS X närmar sig iOS i funktionalitet, mycket bra.

Den slutgiltiga versionen av Mountin Lion kommer troligen efter sommaren och kan då köpas i Mac App Store.

 

Panorama Theme by Themocracy