Att handla på nätbutiker i USA och få leverans till Sverige

Av , 31 juli, 2012

Här kommer lite tips och erfarenheter hur man köper på nätbutiker i USA vad man bör tänka på vad gäller leverans, betalning, frakt, tull och moms.

Att handla på nätet kan vara frustrerande och speciellt om man vill köpa produkter från USA. Även fast vi lever i en tid med stora amerikanska företag som är globala och säljer sina produkter över större delen av världen så betyder det inte att dessa företag vill sälja sina produkter till alla länder samtidigt. Detta gör att vi i lilla Sverige ibland kan få vänta eller helt bli utan vissa produkter. Men är detta verkligen ett problem? Det är väl bara att surfa in på någon amerikansk shoppingsite och beställa produkten? Tyvärr, så enkelt är det inte. Har företaget bestämt var och när produkten får säljas så håller man hårt på det, man kontrollerar helt enkelt leveransadress när man beställer.

Måste jag åka till USA för att få tag på de prylar jag vill ha?

På många amerikanska shoppingsiter måste man ha en leveransadress i USA för att kunna handla. Det kan även vara så att man endast godkänner kreditkort som är utgivna av en amerikansk bank. Är då den enda lösningen att man åker dit och köper produkten eller att man ber någon vän köpa den åt dig? Nej då, eftersom det är många som ställs inför samma problem så finns det självklart företag som ser en möjlighet att tjäna pengar på detta. Det finns företag som erbjuder dig en egen leveransadress i USA och upplägget är väldigt enkelt. Varorna du beställer skickas till din amerikanska adress där företaget tar emot dina prylar och sedan skickar dem vidare hem till dig i Sverige. Det finns flera företag som erbjuder den typen av tjänster och jag har använt mig av ett företag som heter MyUS.com. Den enkla anledningen till att jag valde MyUS.com var att jag som innehavare av ett American Expresskort fick bättre fraktpriser, ingen uppläggningsavgift och ett gratis premium medlemskap hos dem.

Hur går det till, från köp till leverans?

 1. Registrera dig på t.ex. MyUS.com för att få en amerikansk postadress.
  Hos MyUS.com kan man välja olika typer av medlemsskap beroende på vilka behov man har, ett av de som MyUS.com erbjuder kallar ”free” och har en engångskostnad på $10 för att sätta upp kontot, inga månadsavgifter eller avgifter per leverans, man betalar bara för frakten. Vid registrering anger man sitt kreditkort som sedan används som betalning av engångsavgiften och fraktkostnaderna. Så fort man har registrerat sig så får man ett mail med sin nya adress i USA. Man kan nu direkt börja handla med sin nya amerikanska postadress. Det finns en nackdel med free-medlemsskapet och det är att man inte kan konsolidera flera beställningar i USA till en leverans hem till Sverige. Då måste man ha ett premium medlemsskap. Om man tänker handla mycket så kan det vara bra att ha ett premium då man kan få ner fraktkostnaderna när flera beställningar skickas i samma paket.
 2. Handla det du vill och använd din nya adress i USA som leveransadress.
  Vid betalning kan det i vissa fall vara nödvändigt att din nya amerikanska adress finns registrerad hos din kortutgivare för att betalningen ska gå igenom. Jag pratade med American Express och de lade till min US-adress som en tillfällig leveransadress. Prata med din kortutgivare så kan de säkert hjälpa till med detta. Om man inte vill hålla på att krångla med detta så har MyUS.com även en ”Personal Shopper” tjänst där de köper vara åt dig. Man tar då ut en avgift på 6 % av orderbeloppet minimum $10.
 3. Vänta på att varorna ska komma till MyUS.com
  Så fort prylarna du har beställt ankommer till MyUS.com så får du få ett mail om detta. Om du har ett free-medlemsskap så kommer leveransen skickas vidare till dig direkt. Om du har ett premium så kommer varorna läggas på lager tills du begär att de ska skickas. Detta är praktiskt om du vill vänta in andra leveranser och sedan skicka alla varor i en leverans till Sverige.
 4. Varorna skickas hem till dig.
  MyUS.com skickar varorna med DHL eller FedEx beroende på vad som är billigast och går snabbast. Du har varorna hos dig inom 2-4 dagar. Om man vill veta fraktkostnaden innan man beställer så finns det en funktion på deras site där man kan få reda på fraktkostnaden genom att ange vikt och storlek på det man tänker köpa.

Mina erfarenheter av MyUS.com
När jag använde mig av MyUS.com för första gången så beställde jag produkter från både Amazon och även Nike. Man kan oftast få gratis frakt inom USA men då får man räkna med att leveransen oftast tar lite längre tid. Båda mina beställningar med gratis frakt tog från beställning till att det anlände hos MyUS.com 5 dagar. Samma dag som de anlände till MyUS.com så begärde jag att de skulle leverera varorna till mig och de skickades dagen efter. Mitt paket vägde ca 600 gr och fraktkostnaden på det blev totalt $32 (jag fick 20% rabatt för att jag använde mitt American Express och jag fick betala $4 för någon typ av försäkring). Leveransen skickades med DHL Express på torsdagen och den kördes ut till mig på måndagen. Tyvärr så är inte DHL express direkt duktiga på att leverera till privatpersoner.

Sorgebarnet DHL
När MyUS.com skickar leveransen så får man ett mail med fraktnummer så att man kan spåra leveransen och det är ett måste. Allt flöt på smidigt för mitt paket fram till att det kom fram till Arlanda och skulle budas ut till mig. På måndagen gick jag in och tittade och då stod det att kl. 08:09 så var paketet ute för leverans. Jag var på jobbet men min man var ju hemma i lägenheten så det fanns ju någon som kund ta emot leveransen. På eftermiddagen gick jag in igen och då stod det ”Mottagare avvisar leverans”, vilket inte var sant. Jag ringde då till DHL för att meddela att jag inte hade avvisat någon leverans och fick veta att de kommer skicka ut leveransen igen dagen efter. Fick dock ingen information varför de inte hade levererat paket vid första försöket.

Jag antar att anledningen var att de inte hade portkoden men varför de inte hade ringde upp mig och frågat efter den det förstår jag inte, mitt mobilnummer stog ju på paketet. Jag vet fortfarande inte hur jag hade fått reda på att de hade försökt men misslyckats leverera varorna till mig om jag inte själv hade gått in på nätet och tittat, för någon avisering per sms/mail/brev har jag inte fått. Jag borde kanske ha varit en jobbig kund och ifrågasatt detta, men jag var fortfarande i semesterläge och kände att det inte skulle leda till något. Dagen efter på förmidagen kom så leveransen, utan problem denna gång.

Tull och moms
På alla varor som skickas från USA ska man betala tull och moms och det är inte direkt enkelt att räkna ut hur mycket det blir. Tullavgiften är olika beroende på vad det är för typ av varor och den varierar från 0 % till ca 20 % på värdet av varorna man köpt i svenska kronor. Man behöver inte betala tull om värdet på varorna understiger 1400 kr. På de flesta varor (med ett värde över 300 kr) måste man betala 25 % moms (på tidningar och böcker är momsen 6 %) och det är även moms på kostnaden för frakt och försäkring.

Om man inte har något konto hus tullen, vilken inte är så vanligt som privatperson, så kommer fraktbolaget (i mitt fall DHL) sköta införtullningen och betala avgift och moms åt dig. DHL tar en hanteringsavgift för detta på 50 kr och man får sedan vid leverans en faktura med alla kostnader så man behöver inte betala detta till personen som levererar försändelsen. Tullverket har en tjänst på sin site som heter Avgiftsguiden där man kan räknas ut vad det kommer att kosta. De varor jag köpte finns inte att köpa i Sverige så jag vet inte om jag ”tjänade” något på att köpa dem i USA men om man köper något som finns i Sverige så är de bra att kolla vad frakt, tull och moms kommer att bli för att se om det lönar sig att köpa varan i USA. Om man köper lite dyrare saker så kan det vara bra att kontrollera om garantin gäller i Sverige.

Är det värt besväret?
Att köpa prylar i USA med hjälp av MyUS.com fungerade mycket bra. Det som är lite tråkigt är att det kan bli ganska dyrt med allt som tillkommer som frakt, moms och tullavgift. Det är som vanligt upp till var och en att bedöma om man tycker att det är värt besväret och pengarna. Om man är en person som vill vara först med det senaste så är detta absolut en bra tjänst att använda. Jag är inte den typen men tycker det är väldigt kul med nya tekniska prylar och är otålig och då tycker jag det är bra att den typen av tjänster finns, livet blir helt enkelt lite roligare.

Have Your Very Own U.S. Mailing Address

Panorama Theme by Themocracy