iPhone 5 – första intrycket

Av , 1 oktober, 2012

Lever Apple upp till de högt ställda förväntningarna som finns på iPhone 5. Jag har nu levt med iPhone 5 i några dygn och här kommer mina första intryck jämfört med min gamla iPhone 4.

När jag såg presentationen av iPhone 5 så blev jag inte helt imponerad. Nästan alla rykten som jag hade läst om på nätet stämde. Den största nyheten var den större skärmen, vilket jag inte tyckte var helt lyckad, gillade inte proportionerna. Skärmen har inte blivit bredare men är längre så att en rad till med ikoner får plats, men når man översta vänstra hörnet med tummen undrade jag. Trotts detta så bestämde jag mig för att byta ut min iPhone 4 som kändes lite trött och med en ännu tröttare back-knapp.

Köpet
Som vanligt när det gäller iPhone så krävs det lite planering och tur för att få tag på en samma dag som den släpps. Tänkte först att jag skulle förhandsbeställa på Telias hemsida men sidan var överbelastad och det fanns ju ingen garanti att man skulle få den på releasedagen så jag la ner det. Jag är ingen person som köar flera timmar på natten så jag bestämde mig för att gå till Telias butik vid Fridhemsplan på lunchen dagen då den släpptes. När jag kom dit var det två personer i kö och en vakt som släppte in i butiken. Spanade lite oroligt in i butiken och det såg bra ut, personerna före mig fick sina iPhone 5. Väl inne så fanns det inga 64 eller 32 GB kvar så det fick bli en svart 16 GB. Efter en snabb lunch på McDonald och en snabb promenad hem var det äntligen dags att packa upp underverket.

Uppackningen
Min första reaktion var att den var väldigt lätt, men inte på ett plastigt dåligt vis utan den kändes välgjord och robust in i minsta detalj. Som vanligt var det väldigt enkelt att flytta över allt från den gamla telefonen. Vid installation fick jag frågan om jag ville återställa från iCloud, svarade ja och valde backupen jag precis hade gjort med min gamla iPhone 4. Några minuter senare var alla appar, bilder, låtar och inställningar överförda, trevligt. Vissa appar som har användarkonton knytet till sig kräver att man anger användarnamn och lösenord igen. Om man har svårt att komma ihåg alla konton och lösenord så kan jag rekommendera appen 1Password som finns för iPhone, iPad, Mac, Windows och Android och har stöd för Dropbox. Alla appar fungerade klanderfritt och de appar som inte var uppdaterade för iPhone 5:s större skärm fick sorgkanter över och under appen. Har man en svart iPhone så märker man det nästan inte. Det var dock en app som inte fungerade direkt och det var min favoritnavigeringsapp Navigon, kartorna saknades. Efter lite Googlande hittade jag ett tips att ta bort appen och installera den igen från App Store. Apple håller ju reda på vilka appar man köpt så man behövde ju inte betala igen, och efter detta så fungerade den igen.

iPhone 4 och iPhone 5, sida vid sida.

Är jag nöjd med köpet?
Kan svara ett klart och tydligt ja på den frågan. Skärmen är större vilket är bättre, men nej jag når inte hela skärmen med tummen utan måste byta grepp för att nå men det gör inte så mycket, man använder den oftast med båda händerna i alla fall. Jag är fortfarande imponerad av hur ljusstark och skarp skärmen är. Ser dock en skillnad från min iPhone 4 och det är att den har en gul ton mot att tidigare gå mer mot en blå ton. Om du tittar på bilden här ovan så framgår den gulare tonen där. Antar att det har något med att man i den nya skärmen har kombinerat LCD displayen med touch-skärmen för att göra telefonen tunnare, man slipper ett lager med glas mot förra modellen där dessa två lager var åtskilda. Det är trevlig med en tunnare telefon och den är skön att hålla i men när det gäller hållkomfort så kommer den fortfarande inte upp till min favoritmodell, den gamla iPhone 3/3GS. När det gäller prestanda så är den jämfört med min iPhone 4 sjukt snabb. Jag har gjort en video som visar tiden det tar att ladda DN:s förstasida i Safari för iPhone 4 & 5. Värt att notera är hur lång tid det tar att visa den sista reklamen längst upp till höger på iPhone 4. Videon är tagen med min iPad och redigerad med iMovie som finns både för iPhone och iPad.
Slutsats
Man har blivit väldigt bortskämd som Apple-användare, man förväntar sig nya innovationer vid varje ny version av telefonen. Man vill alltid ha den där ” One more thing…” känslan som Apple hade på presentationerna när Steve Jobs var vid rodret. iPhone 5 ger inte riktigt den känslan men trotts detta så är iPhone 5 den absolut bästa mobilen jag har använt, är mycket nöjd.

 

Panorama Theme by Themocracy