iOS 7 – Nytt och modernt

Av , 14 september, 2013

I tisdags denna vecka så höll Apple sitt event där man presenterade nästa version av iPhone. Precis som alla rykten redan hade avslöjat så blev det två varianter, en färgglad iPhone 5c som levereras i 5 olika färger och en iPhone 5s i tre färger. Hårdvaran för iPhone 5s har uppgraderats med 64-bitars A7 processor, fingeravtrycksläsare för inloggning/köp samt förbättrad kamera och blixt.

Man passade även på att släppa (antagligen) den sista beta-versionen (Golden Master) av iOS 7 innan den släpps på riktigt den 18 september. Jag har testat från första betan som presenterades i juni på WWDC 2013 men endast på min gamla iPhone 4 och iPad. Det var först när beta 6 släpptes som jag uppgradera min ”riktiga” telefon som jag använder dagligen, innan kändes betan lite för instabil för vanlig användning.

Vad kan man förvänta sig efter uppgraderingen?

iOS 7

Mappar iOS 7

Allt är nytt, men ändå känns allt bekant. iOS har inte ändrat utseende särskilt mycket sedan lanseringen 2007 så det är en behövlig uppfräschning. Apple har nu designat om hela användargränssnitt från grunden med nya ”plattare” enklare ikoner och knappar men de underliggande funktionerna och hur man jobbar i systemet är densamma. Apples appar och deras UI är nu semi-transparenta lager där man diffust kan se underliggande bild/färg vilket ger en snygg effekt. Det har varit väldigt mycket prat på nätet om den nya designen av iOS 7, vissa gillar det och vissa hatar det, inte så oväntat när man gör en så stor förändring.

När jag uppgraderade min gamla iPhone 4:a så var jag inte helt positiv, tyckte att det såg lite för enkelt ut, inte så proffsig var den känslan jag fick. En bidragande orsak kan ha varit att det var min gamla iPhone 4 och en tidig beta. Nu när jag använt det mer på riktigt några veckor på min iPhone 5 så tycker jag iOS 7 är riktigt snyggt och modernt, jag har helt svängt och tycker nu att iOS 6 ser mörkt och tråkigt ut. Vissa kanske tycker att man har kopierat detaljer från Android och det är möjligt, det kan inte jag bedöma men om så är fallet så ser jag inget fel i det, alla inspireras mer eller mindre av varandra.

I iOS 7 blir den bakgrund man har på telefonen mycket mer central då alla mappar och menyer får en färgskala som är beroende på bakgrunden då det mesta är semi-transparent. På bilderna här kan man se hur min solros som jag har som bakgrund ger färgen till mapparnas bakgrund. Apple har även en funktion (fungerar inte på iPhone 4) där bakgrunden bakom ikonerna rör sig i takt med att man rör på telefonen (man använder gyron för att skapa en s.k. parallax-effekt) tanken är att det ska se ut som ikonerna svävar fritt ovanför bakgrunden. För att förstärka denna effekt så zoomas bakgrunden in något när man öppnar en mapp, snyggt.

Det har även varit en del prat på nätet om att den nya versionen är långsammare, jag tror det mycket beror på att man i iOS 7 har lagt till några nya animeringar som tar längre tid när de körs. Ett exempel på det är animeringen när man låser upp telefonen som nu tar nästan dubbel så lång tid men det är knappt en halv sekund längre (enligt min högst ovetenskapliga manuella tidtagning), jag är inte så stressad så jag kan leva med det. Den känslan jag får är att iOS 7 är minst lika snabb som den gamla versionen. Första beta versionerna var inte så snabba men det är ju helt naturligt, nu är allt optimerat och snabbt.

Viktigaste nyheterna i iOS 7

Kontrollcenter – Denna funktion öppnar man genom att dra fingret från botten på telefonen. Där finns de vanligaste använda funktionerna som flygplansläge, byta låt, ändra volym, öppna kameran, ficklampa osv. Mycket smidig och en mycket välkommen nyhet.

iOS 7 Kontrollcenter

Kontrollcenter

 

Notiscenter – Här kan man se dagens möten man har i kalendern, vädret, push meddelande mm. Aktiveras genom att dra fingret från toppen på skärmen. Både denna funktion och kontrollcenter finns även tillgänglig direkt från låsskärmen (konfigurerbart).

Bilder/Kamera – Kamera-appen är helt omgjord, och det är ett nytt sätt att byta mellan de olika kameralägena som filma, vanligt foto, panorama och kvadratisk bild. Man ändrar genom att dra fingret diagonalt över skärmen. Man kan även lägga på olika filter innan och efter man tagit bilden. Apple har även tagit bort animeringarna när man tar bilden, nu tas bilderna blixtsnabbt och innan man hinner blinka så finns bilden sparad. Man har även uppdaterat appen där bilderna sparas och nu grupperas bilderna i ögonblick som man sedan har grupperat ytterligare till samlingar och år.

iOS 7 Bilder

Bilder

AirDrop – Är en funktion som funnits ett tag på Mac och som nu har hittat till iOS. Denna funktion gör att man enkelt kan skicka filer/bilder mellan iPhone som finns i närheten. Mycket smidigt.

Meddelanden – Ser ganska annorlunda ut men fungerar som tidigare med en bra ny detalj, man kan nu dra fingret till vänster på skärmen så får man se vilken tid alla meddelande skickades eller togs emot, äntligen.

iOS 7 Meddelanden

Meddelanden nu med tid

De små men ack så viktiga detaljerna

Förutom dessa lite större nyheter så finns det små detaljer som har förändrats som jag uppskattar. Tidigare när man fick ett push meddelande (notiser) när telefonen var låst och man låste upp telefonen så öppnades automatiskt appen som meddelandet var ifrån (om det var ett nytt meddelande) vilket för mig gjorde att jag väldigt ofta öppnade Foursquare även fast jag egentligen bara ville komma till hemskärmen. När man låser upp telefonen i iOS 7 så kommer man alltid in till hemskärmen. Vill man öppna appen direkt från ett push-meddelandet så drar man fingret över meddelandet så öppnas appen och meddelandet visas precis som tidigare.

En annan funktion som irriterat mig har varit när man är inne i någon app och får ett push-meddelande så blockeras ofta de översta knapparna som man självklart precis då vill trycka på vilket gjorde att man fick vänta tills meddelandet försvann. Det behöver man inte göra i iOS 7, om man vill bli av med meddelande så är det bara att dra uppåt på meddelandet så försvinner det. Det är verkligen bara detaljer men ganska viktiga för helhetskänslan.

Man har även flyttat Spotlight-sökningen (som varit den första hemskärmen vilket varit lite osnyggt tycker jag). I iOS 7 får man fram sökningen från alla hemskärmar genom att dra fingret nedåt från mitten, mycket smidigt och mycket snyggare.

iOS 7 Spotlight-search

Spotlight-sökning

iOS 7 kanske inte ger känslan av en ny mobil men nästan, det är en stor förändring och jag gillar den mycket. Så jag tycker du ska notera 18 september i kalendern och uppgradera din iPhone/iPad, glöm inte att göra en iCloud-säkerhetskopia först så kommer allt gå väldigt smidigt.

  • magdafo

    Nu har jag också installerat, gick jättesmidigt. Tack för dina tips i denna blogg!

Panorama Theme by Themocracy